Background image

Lid worden van
het Jeugdwerk

Lees meer
Twitter

Narwhals Robinsonweekend

24 mei 2017

20170513_124613

In het weekend van 12-13-14 mei hebben de Narwhals een Robinsonweekend gehad, genoemd naar het voor de meesten wel bekende expeditie Robinson.

Op vrijdagavond werden de Narwhals met hun hiketas afgezet op een verlaten grasveldje waar ze hout moesten verzamelen, vuur moesten maken en met een paar zeilen en touwen voor zichzelf een tent moesten maken voor de nacht. Nadat dit allemaal was gelukt werden ze ver weg in de wildernis gedropt met als doel om met een drietal verschillende routetechnieken hun weg terug te vinden naar het kampterrein. Via een spijkertocht, bolletje-pijltje-route en een gebruikmaken van kaart en coördinaten kwamen de Narwhals 4 uur en 13 kilometers later dan eindelijk aan bij het kampvuur waar ze nog na konden praten over de verorberde pizza onderweg en de natte voeten die ze bij de laatste doorsteek van een weiland hadden opgedaan.

Zaterdagochtend begon onder het genot van een stralende zon en met de mist nog hangend over de velden met de terugtocht naar de blokhut. Daar was voor de ochtend een Robinson-parcours gemaakt waarbij in twee teams gestreden werd. Eerst moesten er blikken omgegooid worden, daarna moest er van verschillende vormen een grote puzzel gelegd worden en daarna moest een parcours gevolgd worden met twee planken, zelfgemaakt van twee pionierbalken, die op twee tegels gelegd moesten worden om zo het eindpunt te bereiken zonder dat er maar 1 voet van een teamlid de grond had aangeraakt. Toen dat gelukt was kwam de eindproeve. Aan een gepionierde wipwap die de Narwhals die maandag daarvoor zelf hadden gemaakt hing aan een kant een lekkende emmer. Aan de andere kant hing een blik waarin vuur gestookt kon worden en daar lag een firestick bij.

Nadat het vuur in het blik voldoende groot was kon de wateremmer gevuld worden om zo het blik omhoog te laten gaan en een touw door te branden. De groepen gingen redelijk gelijk op en het werd nog erg spannend op het einde maar uiteindelijk kon er maar 1 groep de winnaar zijn!

Het gemaakte vuur is vervolgens nog gebruikt om blikken knakworsten voor de lunch warm te maken.

Zaterdagmiddag volgde een stormbaan rondom de blokhut met actieve samenwerkingsspellen maar ook vraagstukken waarbij creatief gezocht moest worden naar manieren om een slot open te krijgen om verder te kunnen met de stormbaan.

De ene groep deed de stormbaan, de andere groep was ondertussen bezig met het oplossen van ingewikkelde raadsels met soms verrassende antwoorden, waarna vervolgens de groepen wisselden.

De baan begon met een boomslinger, gevolgd door tijgeren onder een legernet. Daarna volgde het eerste samenwerkingsspel in de vorm van een spinnenweb waar iedere Narwhal doorheen moest zonder het web aan te raken. Het volgende onderdeel was het versjouwen van een jerrycan met water waaraan een touw zat geknoopt. De jerrycan stond echter in het midden van het pad en de Narwhals mochten niet op het pad komen dus moesten aan beide zijdes van het pad aan een touw trekken om de jerrycan in de lucht te houden en zo het einde van het pad te bereiken.

Na dit onderdeel volgde het eerste vraagstuk. Een dicht hek open krijgen terwijl de sleutel aan de andere kant van het hek ik in de heg hangt, hoe ga je dat doen? De sleutel bleken beide groepen niet nodig te hebben want ze hadden andere creatieve manieren om de poort open te krijgen. Hierna moesten ze tijgeren onder matten door langs een muurtje af en klimmen over een schutting. Aan de andere kant van die schutting zaten ze vervolgens opgesloten met als enige uitweg een cijferslot met 4 cijfers. Na het oplossen van een puzzel die op de muur was geschreven kwamen beide groepjes achter de code van het cijferslot waarna ze hun weg konden vervolgen met eerst een klim over een hoog hek en vervolgens als laatste nog een indianenbrug.

Moe maar voldaan van deze actieve dag werd een barbecue gemaakt middels een gat in de grond met een rooster erop en kon iedereen lekker in het zonnetje het, voor Robinsonbegrippen luxe, diner nuttigen.

Na het diner volgden nog twee avondonderdelen. De eerste was een escaperoom, waarbij binnen een uur ontsnapt moest worden uit een gevangenis door goed nadenken, het verwerken van cryptische hints en omschrijvingen en het oplossen van puzzeltjes. Beiden groepen lukte dit met goed nadenken, aantekeningen maken en goed communiceren binnen het uur, erg goed!

Het andere onderdeel was een eetproef waarbij de Narwhals geblinddoekt meer dan 10 verschillende, heel diverse, smakelijke en minder smakelijke etenswaren moesten proberen te herkennen. Onder andere sambal, after-eightchocolade, jam, stoofperen, mosterd, knoflookpinda’s, gedroogde moerbeien en zonnebloempitten kwamen voorbij. De Narwhals bleken de verschillende smaken verrassend goed te kunnen onderscheiden!

Na deze leuke dag was het tijd voor ontspanning met de film The Blue Lagoon, over gestrand zijn op een onbewoond eiland, en een knisperend haardvuurtje op de achtergrond. Tot diep in de nacht is er door de meeste Narwhals vervolgens nog nagepraat over deze leuke dag.

Zondagochtend hoefde er alleen nog maar opgeruimd te worden en daarna kon iedereen thuis gaan genieten van zijn welverdiende zondagmiddagrust.

Het was een leuk, creatief, uitdagend maar bovenal geslaagd Robinsonweekend!

De foto’s zijn te zien op de site bij Jeugdwerk-->Fotoalbums

 

 

 

deel dit nieuwsbericht

mailen

reacties (0)


Reageer op dit bericht:

Naam *

E-mail (wordt niet getoond)

Bericht *