Background image

Wanneer wordt het
oud papier bij u opgehaald?

Lees meer
Twitter

Geschiedenis / OUD PAPIER

Het inzamelen van oud papier heeft in Asten een enorme groei doorgemaakt. De hoeveelheid oud papier die jaarlijks ingezameld wordt, is gegroeid naar een recordhoogte van meer dan twee miljoen kilo.

Bij de start, in 1980, haalde JNA ongeveer 20.000 kilo papier op. Deze hoeveelheid wordt tegenwoordig op één zaterdag opgehaald. Het papier kon toentertijd op een paar adressen worden ingeleverd. Zodra er een aardige hoeveelheid bijeen was gespaard, werd het papier met het vrachtwagentje van Cor Waals naar de familie De Vries in Helmond gebracht. Later is er in 1989 aan het Ommelsveld, geheel in eigen beheer, een papierloods gebouwd. Vanaf dat moment werd het oud papier daar verzameld en verwerkt.   

In het begin van de nieuwe papierloods werd er ook glas ingezameld, want er stonden in Asten nog nauwelijks glasbakken. Sinds het glas naar kleur gescheiden dient te worden, is Jong Nederland hiermee gestopt en concentreert zich nu alleen op het oud papier. Vandaag de dag rijden er op twee zaterdagen per maand een drietal tractoren rond met aanhangwagen om het oud papier huis aan huis op te halen. Bij enkele bedrijven en instellingen (bank, school, bibliotheek), die zaterdags gesloten zijn, wordt het oud papier op een andere dag opgehaald.

In oktober 2005 werd het 25 jarig jubileum van de oudpapieractie opgeluisterd met een groot meerdaags muziekspektakel.

 

 Bouw van de oud papier loods    plaatsing van de drukpers 
Bouw van de oud papier loods   Plaatsing van de drukpers