Aanmelden kan nog!

Nieuw Talent Orkest Asten: het plezier van samen muziek maken!

Op zondag 8 oktober is de eerste repetitie van Nieuw Talent Orkest Asten. Volwassenen zonder muzikale ervaring of kennis kunnen een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen én samen muziek maken. Voor dit initiatief van muziekvereniging Jong Nederland Asten hebben zich al 21 enthousiaste nieuwe muzikanten aangemeld en er kunnen nog meer bij.

Bram van den Heuvel over dit bijzondere initiatief: “Wij beleven zelf heel veel plezier aan onze hobby en we laten anderen dat ook graag ervaren. Dus voor iedereen die altijd al de droom had om nog eens muziek te gaan maken is dit dé kans. Tegelijkertijd is het een mooie opstap voor mensen die jaren geleden zijn gestopt met muziek maken en dat weer willen oppakken”. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende instrumenten: Klarinet, fluit, trompet, bariton, trombone, alt- en tenorsaxofoon en verschillende soorten slagwerk.

Nieuw Talent Orkest

Nieuw Talent Orkest is een initiatief van de Friese dirigent en musicus Guus Pieksma. Het begon zes jaar geleden bij de fanfare in Stavoren. Ouders van leerlingen wilden, net als hun kinderen, een instrument leren bespelen. Het werd een succes en andere verenigingen startten ook een Nieuw Talent Orkest. Het heeft inmiddels in het hele land al veel nieuwe muzikanten opgeleverd. Zij spelen nu samen in opleidingsorkesten óf hebben zich aangesloten bij een vereniging. Samen met Annewiep Bloem heeft Pieksma Nieuw Talent Orkest ontwikkeld tot een compleet concept met wervingsplan en methode (orkestmap en video-instructies). Pieksma over de kracht van Nieuw Talent Orkest: “Er is geen drempel. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben of noten te kunnen lezen. Je mag fouten maken en zoveel vragen als je wilt. Wij gaan er van uit dat iedereen muzikaal talent heeft en dat ontwikkelen we samen. Dat je samen vanaf nul aan de slag gaat vinden mensen heerlijk. Het is iedere keer weer geweldig om te zien hoe iedereen geluid uit het instrument krijgt en zomaar de eerste noten speelt! Daarbij is het heel sociaal en staat het plezier voorop”.

Wervingscampagne

Van den Heuvel: “We willen mensen uit Asten en omgeving enthousiast maken voor muziek. Dan is het belangrijk dat je dichtbij en zichtbaar bent. We maken daarom op allerlei manieren reclame voor dit mooie project: met berichten in de krant, op social media, we flyeren huis aan huis en hangen posters op. Je komt ons overal tegen. We vertellen ook gewoon graag aan iedereen hoe leuk het is om samen muziek te maken. Mensen kunnen ons bellen voor informatie of om zich aan te melden. En het is zoals Guus zegt, écht iedereen kan meedoen”.

Instrumenten

Deelnemers aan Nieuw Talent Orkest Asten gebruiken een instrument en lessenaar van de vereniging. Alle instrumenten liggen klaar op de eerste repetitie. Van den Heuvel: “We vragen mensen altijd of ze een voorkeur voor een instrument hebben. Vaak is dat zo. Dan reserveren we dat instrument. Mensen die geen voorkeur hebben kunnen op de eerste repetitie een instrument kiezen. Daarin adviseren we ze dan natuurlijk”. Van den Heuvel kijkt erg uit naar de eerste repetitie: “Guus en Annewiep komen hier naar toe om de start met ons te maken. Zelf zijn we er ook om de nieuwe muzikanten zoveel mogelijk te helpen. Dat doen we bij alle tien repetities trouwens. Als afsluiting van het project organiseren we een feestelijk concert met onze verenigingen. Dan kan iedereen komen luisteren”.

Doe je mee?

Voor de mensen die nog twijfelen of ze mee willen doen laten we nieuwe muzikant Ron (56 jaar) aan het woord. Hij is begonnen bij Nieuw Talent Orkest en speelt nu op de klarinet bij een samenspelgroep voor nieuwe muzikanten. Zijn droom is om bij de harmonie in het dorp te gaan spelen: “Ik wilde altijd al graag een blaasinstrument spelen, maar het is er om allerlei redenen nooit van gekomen. Dit was mijn kans. Ik vond het spannend, maar dat was gauw voorbij. De sfeer is positief. Je kunt echt veel meer dan je denkt. Dat je het samen doet maakt het extra leuk. Ik ben helemaal verknocht geraakt aan de klarinet en muziek maken!”.

Kijk voor meer informatie op www.jnasten.nl.