Incantare en Passion 2019 Asten-Heusden.

Incantare heeft weer een prestatie neergezet van groot formaat tijdens de uitvoeringen van The Passion in Asten Heusden. Bij deze lustrum-uitvoering was er groots uitgepakt.

De kerk was weer omgetoverd tot een waar theater, wat ook de opzet is van de belevingskerk, en alle 3 de avonden waren totaal uitverkocht. Dit geeft aan dat The Passion inmiddels een begrip is geworden in Asten en ver daar buiten.

De opening kwam binnen als een onverwachte onweersbui, met het prachtige muziekstuk uit de Carmina Burana van Carl Orff: O Fortuna, met veel emotie en kracht gezongen door Incantare onder begeleiding van dirigent en orkest.

Dit jaar vertolkten  een aantal vedetten de hoofdrol, zowel Jezus, Maria Magdalena als Veronica werden perfect neergezet door 3 enthousiaste jonge solisten. Het verhaal werd geschreven door Jack Swaanen en op een inspirerende manier door hem verteld. Uiteraard werd ook de rol van Maria weer als een rasartiest neer gezet evenals de rol van Judas. Alle facetten van het leven kwamen voorbij, van vreugde, verdriet, pijn, angst , berusting, maar ook vrijheid en blijdschap. Deze facetten van het leven werden allemaal door middel van de perfect door Rusmin en Jack gekozen muziekstukken uitgevoerd door de solisten, de leden van het orkest en Incantare, aangevuld door een danseres en een aantal figuranten.

De muziek werd door Rusmin op een dusdanig unieke manier gearrangeerd dat alle muzikanten optimaal tot hun recht kwamen en daardoor een grandioze prestatie konden leveren. De regie was zoals ook de jaren daarvoor in handen van Jolande van den Boomen en het bestuur van The Passion heeft er uiteraard voor gezorgd dat het ook dit jaar weer georganiseerd werd en financieel mogelijk was.

De bezoekers , die vanuit alle windstreken naar Asten-Heusden waren gekomen, waren allemaal onder de indruk en de emotie was van de gezichten af te lezen.
Tijdens de uitvoering was het muisstil en je voelde de spanning stijgen naarmate het moment suprême naderde, de kruisiging van Jezus. Het voelde alsof het op dat moment in werkelijkheid plaats vond, zowel voor de deelnemers als voor de bezoekers. De afsluiting met het prachtige nummer van Bruce Springsteen, Come on up for the rising, gaf de verrijzenis weer en zo werd het ook gevoeld.

Het doel is weer bereikt, het heeft veel gevraagd  van alle deelnemers, echter was het meer dan de moeite waard. Het was in een woord geweldig en dat werd wel duidelijk na afloop door de staande ovatie van het publiek op alle avonden.Het was weer een ware, emotionele, waardevolle happening.