𝗦𝘁𝗮𝗮𝗻𝗱𝗲 𝗼𝘃𝗮𝘁𝗶𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗴𝗿𝗮𝗻𝗱𝗶𝗼𝗼𝘀 𝘀𝗰𝗵𝗼𝘂𝘄𝘀𝗽𝗲𝗹 𝗠𝘆 𝗙𝗮𝗶𝗿 𝗟𝗮𝗱𝘆

Donderdagavond 17 oktober vond de première plaats van de musical My Fair Lady in Asten. De eerste, van in totaal vier voorstellingen werd zeer sterk afgetrapt. Muziekvereniging Jong Nederland Asten (MJNA) brengt de komende dagen deze musical nog op de planken. My Fair Lady is een bekende musical die in het Nederlands is bewerkt door Seth Gaaikema en al veelvuldig in de grote theaters te zien is geweest. De uitvoering van MJNA werd uitgevoerd in het Brabants dialect met ruim 150 amateur muzikanten zangers, dansers en toneelspelers.

💛 Sterke start
De openingsscène imponeerde direct door de grote cast en het indrukwekkende decor uit het Londen van 1912. Het verhaal van My Fair Lady gaat over een weddenschap tussen twee heren, waarbij de één denkt dat het mogelijk is een jonge vrouw, Eliza Doolittle, uit een volkswijk binnen een paar maanden te leren fatsoenlijk te spreken en zich te gedragen als een dame, de ander denkt dat dit onmogelijk is. De vrouw wil meedoen aan deze weddenschap omdat ze hoopt haar droom, om een bloemenwinkel te openen, waar te maken zodat ze op eigen benen kan staan.

💃 Grandioos schouwspel van begin tot eind
De rol van Eliza Doolittle wordt vertolkt door Kim van Bussel. Vanaf de eerste minuut weet de hoofdrolspeelster de rol van Eliza goed neer te zetten, van acteerwerk tot zang én het platte accent. Het dialect en de schuine woordkeuze van de volkse Eliza zorgde dan ook voor regelmatige lachsalvo’s uit het publiek. Met de heren Peter Aarts (rol van professor Henry Higgins ) en Maarten Waals (rol van Kolonel Pickering) als statige en elitaire tegenhangers ontstaat er een grandioos schouwspel. Het drietal neemt het publiek op geloofwaardige wijze door de transformatie. Kim geeft aan dat het fantastisch is om samen zo’n productie neer te zetten, maar dat niet alleen; “ook het gevoel om boven jezelf uit te stijgen is geweldig”. Ook de andere rollen, zang én dans, zijn niet uit te vlakken. Er gebeurt constant iets op het toneel. Iedere rol, hoe groot of klein, is tot in detail uitgevoerd.

🎶🎷 Muzikaal feest met groot live-orkest
De muziek van My Fair Lady werd live gespeeld door het A-Orkest van MJNA onder professionele begeleiding van Antoine van Rooij. Met enige regelmaat werden stukjes van liedjes herhaalt, dit zorgde voor veel herkenning. Ook voor het publiek dat nog niet bekend was met My Fair Lady en de bijhorende muziek. Het nummer “Als ’t ff kan” zal dan voor velen nog lang in hun hoofd blijven zetten. De muziek wist het publiek haarfijn mee te nemen naar het moment, van het volksgebeuren op straat naar de high society bij het paardenraces. Na afloop sprak het publiek over de fantastische combinatie van toneel, zang, dans in combinatie met een live-orkest. Een bezoekster vertelde binnenkort weer naar het theater te gaan; “Maar dat brengt vast niet dezelfde sfeer als nu met zo’n prachtig live-orkest”.

👏👏 Staande ovatie
Zodra de slotscène eindigde kon de voltallige cast en het live-orkest rekenen op een staande ovatie van het publiek. Nadat het daverende applaus dankbaar in ontvangst was genomen bedankte Han van Bussel, voorzitter MJNA, en Joep van Luytelaar , voorzitter stuurgroep My Fair Lady, de nodige vrijwilligers. Er is het afgelopen jaar namelijk enorm hard gewerkt door een grote groep mensen. Dat was dan ook goed te zien aan het prachtige en multifunctionele decor, de prachtige kostuums en het fantastische geheel. Voorzitter Joep vindt het bewonderenswaardig wat er met de hele club is neergezet, iedereen heeft zich de afgelopen tijd 100% gegeven; “Dat zorgt voor een ontroerend mooie geheel”.

De cast bleef tussen het publiek na afloop nog nagenieten aan de bar. Tijdens de nabeschouwing hoorde je van het publiek dan ook de mooiste complimenten; ‘fantastisch spektakel’, ‘met momenten hilarisch’ of ‘gewoonweg prachtig’. Maar ook het werk dat is verzet, door vrijwilligers achter de schermen, kon op veel complimenten rekenen.

Alle deelnemers kijken uit naar de volgende voorstellingen op 18, 19 en 20 oktober. Kaarten voor deze voorstellingen zijn nog verkrijgbaar op www.jnasten.nl/myfairlady of bij de dagkassa voor aanvang van de voorstelling bij ’theater’ De Schop in Asten.

De foto’s volgen binnenkort. Ben je alvast benieuwd naar een sneakpeak? Bekijk er dan alvast een paar op onze Facebookpagina.