Oud papier

Oud papier

Oud papier ophalen is een belangrijke bron van inkomsten voor de muziekvereniging. Zonder de papieractie kan de muziekvereniging in deze vorm niet bestaan. Lid worden van de muziekvereniging betekent daarom automatisch het verzoek om viermaal per jaar op zaterdag oud papier op te halen. Door samen te werken voor de vereniging leer je de andere leden goed kennen. Daarbij is het na iedere ronde en bij elke pauze genieten van dat lekkere kopje koffie en natuurlijk de heerlijke soep. Zo met z’n allen in de kantine komen de verhalen pas echt los.

Iedereen wordt ingeroosterd, waarbij met ieders wensen rekening wordt gehouden. Mocht het écht niet mogelijk zijn om op de ingeroosterde dag papier op te halen dan is het mogelijk om tijdig met de papiercoördinator te zoeken naar een goede oplossing.

Voor het ophalen van papier moet je minimaal zestien jaar zijn. Van de leden die nog geen zestien jaar zijn, wordt verwacht dat een van de ouders of een oudere broer of zus het overneemt. De papieractie is van levensbelang voor het voortbestaan van de muziekvereniging en zonder papieractie zou de muziekvereniging niet kunnen bestaan. De opbrengst wordt onder andere gebruikt om de vereniging voor iedereen toegankelijk te maken.

Daarnaast wordt het geld besteed aan muzieklessen, de aanschaf en het onderhoud van instrumenten, uniformen en overige benodigdheden om zang, dans of muziek te beoefenen. Een dagje met de leden naar de Efteling, de muziekfeesten, een buitenlandse concertreis, een musical opvoeren, ook dat is alleen mogelijk vanwege het succes van de papieractie.

Zeker nu de overheid de subsidies aan het terugdraaien is, wordt de papieractie alleen nog maar noodzakelijker om onze muziekvereniging in stand te houden. Gelukkig werken alle Astenaren hard mee aan onze actie door iedere maand hun oud papier aan de straat te zetten of naar de loods te brengen.

Dus, samen oud papier ophalen, ja gezellig.

Adres papierloods
Ommelsveld 9
5721 VT Asten

Openingstijden papierloods
Maandag t/m vrijdag 8.30-12.00 uur
Zaterdag 8.30-13.00 uur

Papiercoördinator
Frans van Meijl
06 – 57 99 93 63
oudpapier@jnasten.nl

Contact bedrijven en instellingen
voor ophalen en plaatsen papiercontainers
06 – 16 24 61 55
ophalenpapier@jnasten.nl

Ook voor het versnipperen van vertrouwelijke documenten of een aanhanger vol papier/karton kunt u tijdens onze openingstijden terecht.

Verwerking

Het ophalen van oud papier op zaterdag wordt verzorgd door de leden van Muziekvereniging Jong Nederland Asten. Door de week halen vrijwilligers van JNA het oud papier op bij bedrijven en non-profit instellingen zoals het klooster, bejaardenhuizen en scholen. Daarbij is het mogelijk om oud papier dag en nacht in te leveren bij onze papierloods aan het Ommelsveld 9 in Asten.

Dit opgehaalde en ingeleverde papier wordt iedere dag verwerkt, waarbij het papier zoveel als mogelijk wordt gezuiverd van plastic, hout, lompen en ander afval.  Vervolgens wordt het karton gescheiden van het overige papier en worden beide papiersoorten met een speciale papierpers tot balen geperst van ongeveer 550 kilo.

Via een papiergroothandel worden de geperste balen naar de papierfabriek gebracht en daar verwerkt tot nieuw papier.

Geschiedenis

Het inzamelen van oud papier heeft in Asten een enorme groei doorgemaakt. De hoeveelheid oud papier die jaarlijks ingezameld wordt, is gegroeid naar een recordhoogte van meer dan twee miljoen kilo.

Bij de start, in 1980, haalde JNA ongeveer 20.000 kilo papier op. Deze hoeveelheid wordt tegenwoordig op één zaterdag opgehaald. Het papier kon toentertijd op een paar adressen worden ingeleverd. Zodra er een aardige hoeveelheid bijeen was gespaard, werd het papier met het vrachtwagentje van Cor Waals naar de familie De Vries in Helmond gebracht. Later is er in 1989 aan het Ommelsveld, geheel in eigen beheer, een papierloods gebouwd. Vanaf dat moment werd het oud papier daar verzameld en verwerkt.

In het begin van de nieuwe papierloods werd er ook glas ingezameld, want er stonden in Asten nog nauwelijks glasbakken. Sinds het glas naar kleur gescheiden dient te worden, is Jong Nederland hiermee gestopt en concentreert zich nu alleen op het oud papier. Vandaag de dag rijden er op twee zaterdagen per maand een drietal tractoren rond met aanhangwagen om het oud papier huis aan huis op te halen. Bij enkele bedrijven en instellingen (bank, school, bibliotheek), die zaterdags gesloten zijn, wordt het oud papier op een andere dag opgehaald.

In oktober 2005 werd het 25 jarig jubileum van de oudpapieractie opgeluisterd met een groot meerdaags muziekspektakel.

Bouw van de papier loods

Plaatsing van de drukpers