Column Da Capo: Het jubileumjaar

In 2019 viert Da Capo zijn 20-jarig bestaan. In enkele speciale bulletins blikt Da Capo terug op de geschiedenis.
Column-  Johan van Lierop

Het jubileumjaar 2019

Op 1 januari begon 2019, het jaar waarin Da Capo 20 jaar bestaat. Johan wilde per se de eerste zijn om iedereen hiermee te feliciteren en deed dat per e-mail vóór de eerste repetitie. Hij kondigde tevens aan dat een werkgroepje binnenkort plannen zou gaan maken voor de viering van dit jubileum. Dat werkgroepje kwam er en bestond uit Tineke, Leonie en Lida (vooral voor de Da Capodag) en Diny en Johan (met Lida, voor de overige activiteiten.) We wilden ons in elk geval in Asten, Heusden en Ommel laten horen dit jaar, om ons lokaal in de kijker te spelen, wat hopelijk zou leiden tot de komst van nieuwe leden.

Op 10 januari was al het eerste optreden, het jaarlijkse concert in Amalia/Bluijssens Hof. Het was even improviseren met de ruimte en de stoelen en met de koffie en pauzedrank. We kwamen tot een matig concert, waarvoor we desondanks beloond werden met een hartelijk applaus èn een envelopje voor onze jubileumviering.

Op 14 april hadden we een gezellige uitwisseling met de Coöperatieve Stoomafblaaskapel uit Beek en Donk, waar ook Theo lid van is. We kregen van het thuisorkest een hartelijk welkom en schriftelijke felicitaties vanwege ons 20-jarig jubileum. Tineke maakte in haar presentatie melding van ons jubileumjaar en wees op de fraaie oranje strikken die ons jubileum kleur gaven. En zoals bij alle andere optredens in dit feestjaar openden we jubelend met “Jubilissimo”. Hoewel de belangstelling in Beek en Donk buiten de twee orkesten niet groot was en er af en toe iets misging, werd het een geslaagde middag.

Op Tweede paasdag hield Het Woold, golfbaan en golfvereniging in Heusden, een open dag en Da Capo mocht daar een terrasconcert geven. Het weer was geweldig, dus het was voor publiek en muzikanten goed toeven op het terras. We speelden een leuk concert en mochten diverse complimenten in ontvangst nemen. De verzorging door Het Woold was prima, zowel voor het concert als tijdens de pauze (met Golfmodeshow) en na het optreden.

Tonnie van Schalen was op donderdag 3 mei vijftig jaar getrouwd met haar Harry. Dat was geen reden voor haar om de repetitie over te slaan. Sterker nog; ze zorgde voor een traktatie in de pauze, gebracht door Harry en twee kleinkinderen. Daar was al op gerekend door Diny, want zij had voor het gouden paar een woordje klaar, een felicitatiekaartje en een fraaie ruiker. Uiteraard werd afgesloten met een muzikale gelukwens.

Op zondag 5 mei trad Da Capo aan voor een gepland terrasconcert bij De Pelgrim in Ommel. Een terrasconcert werd het niet, want daarvoor was het weer te guur. Gelukkig konden we binnen in de zaal terecht op deze eerste zondag van de Mariamaand, tevens Bevrijdingsdag. Een Marialied hadden we niet ingestudeerd voor deze gelegenheid, wel een nummer dat direct doet denken aan de bevrijding; We’ll meet again. Er was redelijk belangstelling, deels van onze eigen fans, deels van Ommelnaren en deel s van pelgrimgangers. Het werd een gezellig concert, dat door bezoekers en uitbaters gewaardeerd werd. Volgend jaar zijn we weer welkom.

Centrummanagement Asten was blij met ons aanbod om te komen spelen op koopzondag 26 mei. Het weer was goed, de terrassen zaten vol en wij gaven een gezellig concert, waarbij we ons hooguit een beetje  van de wijs lieten  brengen door een ronkende, oranje rook uitstotende vrachtwagen met een kampioensteam van NWC  en door overvliegende straaljagers. Veel Astenaren hebben ons kunnen horen en het centrummanagement vond het optreden zo geslaagd, dat we ook voor 2020 vastgelegd zijn.

Het op 26 juni geplande zomerconcert in De Lisse zou een buitenoptreden worden, passend in de zomerweekactiviteiten. Door de verwachte hitte van boven 35 graden is dit niet doorgegaan. Een alternatieve datum bleek niet haalbaar, maar gelukkig staat voor de bewoners van De Lisse nog een kerstconcert van ons op het programma.

Bij het Carat-concert op 14 juli hadden we geen last van tropische temperaturen, maar troffen we ideaal concertweer. De belangstelling was groot en we gaven een goed concert, waar zelfs Wim mee in zijn sas was, getuige het mailtje dat hij daarna stuurde. We konden dan ook met een goed gevoel van de vakantie gaan genieten.